neděle 24. února 2013

Housky z kvásku na ukázku

Tak co, už vás taky chytlo domácí pečení? Vyzkoušeli jste karlovarské rohlíky? Pak máte rozcvičku s droždím za sebou a můžete se vrhnout na kvásek. Že kvásek můžete snadno získat přes kontakt z kváskové mapy už asi všichni víte, existujete tedy nějaký důvod proč z kvásku doma nepéct? Vůbec to na mě nezkoušejte a směle do toho.


Recept na kváskové housky jsem našla Na kopci. Potíž je v tom, že Kopec je spíše pro pravidelné čtenáře a pekaře. Ti, co s pečením teprve začínají, budou mít asi s receptem, který neuvádí množství vody ani soli, přibližnou dobu kynutí ani pečení, natož teplotu, dost možná problém. Tak jsem to párkrát vyzkoušela na vlastní kůži a tady to máte.

Na přibližně 12 housek (dělám spíš menší) budete potřebovat především pšeničný kvásek. Ten snadno převychováte z žitného, který máte doma nebo si vyprosíte přes kváskovou mapu. Já nakonec z pšeničného peču docela hodně, kromě housek i chleba nebo pizzu, takže vedu samostatně kvásek pšeničný i žitný. Jak kvásek převychovat radí Maškrtnica. Zkrátka ho nakrmte tak, jak jste zvyklí, ale pšeničnou moukou místo žitné. A aby měl kvásek příležitost dobře si na novou stravu zvyknout, nakrmte ho alespoň nadvakrát. Ke krmení používám celozrnnou mouku. 

Tak teď už naostro, přichystejte si:

150 g pšeničného kvásku
500 g hladké pšeničné mouky (vyzkoušenou mám s úspěchem chlebovou i kombinaci pšenice s 200 g špaldy)
150 g celozrnné pšeničné mouky (tu přesávám, protože jí mám mletou hodně nahrubo)
10-12 g soli
280 - 300 g vody (přidávejte vodu postupně, uvidíte, co bude vaše mouka potřebovat, já se ustálila kolem těch 280 g)
2 lžíce olivového oleje (klidně dejte i slunečnici nebo řepku)
1 vejce
mák nebo jiná semínka na posypání


Kvásek, mouky, sůl a olej smíchám v míse od robotu a přileju 250 g vody, začnu s hnětením a vodu postupně dolévám tak, aby vzniklo sice celkem tuhé, ale ne lepivé těsto. Pomocí robotu hnětu asi 10 minut a pak trošku prohnětu ručně, s těstem se dobře pracuje. Nechám kynout v míse v pokojové teplotě alespoň 2 hodinky, ale klidně i 3. 

Pak těsto rozdělím na 2 části, z každé udělám váleček a z válečku krájím plátky, které rozdělím na 3 díly a z každého dílu ušoulám 3 prameny. Prameny stiskem k sobě spojím a pletu klasicky jako cop, na konci zase prameny přitisknu k sobě. Na internetu si můžete najít i jiné způsoby pletení, ale mně tenhle vyhovuje. Vypadá to jak má a snadno se to dělá (i dětem, s těmahle houskama mi pomáhala tříapůlletá Míša).


Housky vyjdou na 2 plechy, vykládám pečícím papírem, abych si usnadnila mytí, ale obejdete se i bez něj. Na plechu následuje další kynutí, řekněme hodinku. Poté potřu housky vajíčkem a posypu semínky máku, sezamu nebo třeba lnu a dám do rozpálené trouby na 220 stupňů. Troubu vystříkám vodou (rozprašovačem na kytky) a zapařování 2x zopakuju cca po 30 sekundách až minutě. S délkou pečení se řídím podle barvy, ale odhaduju to na 15 minout. Nechám vyhladnout na mřížce a někdy uždibuju ještě teplé, protože znáte to: "pekař peče housky, uždibuje kousky, pekařka mu pomáhá, uždibují oba dva".

Uždibuje i malá Julinka a další děti i dospělí, co znám a všichni mě chválí, neřku-li obdivují a přitom kdyby věděli, že to nic není, upekli by si housky sami.

P.S. A kdyby věděli, že jsem zrovna vytáhla z trouby nadýchané voňavé loupáčky s mákem, které jsou ještě snadnější, možná by si pak všechno pekli sami a já bych přišla o radost víkendového pečení pro své blízké. Takže pšššššššššt, nikomu neříkejte, že je to taková brnkačka, ať se to nerozkřikne.

33 komentářů:

  1. Sakryš, ty musí být úžasné!
    Asi se do toho taky jednou budu muset pustit a zbavit se strachu z chování kvásku. Tohle mi za to stojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvásek je méně náročný než rybičky a nejhůř ho taky vyleješ do záchodu :). Ne vážně, na chování kvásku vůbec nic není a pečící úspěchy přicházejí s praxí. Jestli jsi z Prahy, ráda se o kvásek podělím.

      Vymazat
    2. Teď mi docela přežívá bazalka a koriandr, takže bych teda nemusela ani kvásek zahubit, že...
      Bohužel z Prahy nejsem, asi tedy využiju kváskové mapy. Ale moc děkuji, je to milé.

      Vymazat
  2. Popravdě jsem se na pečení pečiva ještě neodvážila. A do teď nevím, čím začít. Rohlíky, houskami, klasickým chlebem, nebo chlebem ve formě?
    Už ale cítím, že brzo nastane ten zlomový bod, kdy se do pečiva pustím i já.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně není důvod se toho bát. Na začátky pečení s kváskem doporučuju Cuketkovu nehnětenou Šumavu jinak ty karlovarské rohlíky s droždím jsou jednoduché a moc dobré.

      Vymazat
    2. A vite,co je vtipny?Ja jsem taky porad peceni odkladala.Koncem ledna jsem se vrhla na chleba a potom i rohliky a myslim,ze az to zkusite,ze se stanete stejny zavislak na peceni jako ja a vsichni co pecou.Budete rozdavat vsem okolo,jenom abyste mohla upect neco dalsiho.😁😁Ale je to super👍

      Vymazat
  3. To je sen. Už si představuju, jak je v sobotu vyzkouším, to bude pro rodinku překvápko ;-).

    OdpovědětVymazat
  4. O kváskové mapě z webu již vím a potichu závidím ... úžasný "výnález" !! Pekla bych jak divá ale v Provence po kvásku ani vidu ani slechu :-/ Tvé housky jsou moc lákavé. A takové makové loupáčky čerstvě vytažené z trouby k nedělnímu caffé au lait ... bože, to by bylo nebe :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kváskový špendlík je i na Islandu, třeba se najde i v Provence. Každopádně kvásek není až tak těžké vyrobit, zkuste to, návodů je plný internet. Loupáčky jsou kynuté droždím, dám je někdy na blog, ať si je můžete upéct místo croissantů :).

      Vymazat
    2. Pořád sháníš kvásek? Já ho suším a můžu poslat. Tady jsem se objevila jen náhodou. Jsem i na kváskové mapě.
      Jitka
      dvorska-ddm@seznam.cz

      Vymazat
  5. Jsou krásný ! :) Já nedávno dělala housky klasicky z droždí a jen se po nich zaprášilo. A kvásek jsem asi umořila :/

    A abych nezapomněla, děkuju moc za semínka! Už se nemůžu dočkat zahradničení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, já budu sít už tento víkend, aby vyrostly sazeničky než doopravdy začne jaro.

      Kvásku je škoda, nejde zachránit, nechat si lžící, všechen zbytek vyhodit a několikrát po sobě omladit? Vždycky nechat jen lžíci a zbytek vyhodit... většinou to klapne.

      Vymazat
  6. Když mi houstičky kynuly na plechu, tetelila jsem se nedočkavostí... ne nadarmo! Jsou naprosto fantastické, děkuji Kačko za recept. A to jsem neměla pšeničnou celozrnnou. O víkendu vyzkouším recept na karlovarský. Pečení zdar! Veronika

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, Kačko, přimlouvám se za recept na loupáčky, mám je moc ráda. Máte moc pěkný blog! Adilave

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, recept je z Kouzla kuchyně Čech a Moravy od Romana Vaňka, ale asi na něj dojde.

      Vymazat
  8. Housky vypadají moc jedle a semínka cestovala sem-tam celý týden, až se konečně dnes dostala k právoplatnému majiteli :-) Díky. Doufám, že mi to bylinné lupení nesežerou mrchy slimáci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My s Dáňou na slimáky líčíme pivní pasti v podobě skleniček s pivem, do kterých lezou. Taky sazeničky hlavně cuket schvováváme do uříznutých petflašek, protože jich máme na zahradě fakt hodně. Na terasu se mi naštěstí nedostanou :).

      Vymazat
  9. nakrmila jsem pořádně kvásek a zítra se na ně chystám :) díky za recept! Adelaida

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. upečeno. rozplývají se na jazyku. luxusní! ještě jednou dík, ode dneška housky už jen domácí. Adelaida

      Vymazat
  10. děkuji za recept opravdu skvělý, jenom menší připomínku :" pekař peče housky uždibuje kousky" je myšleno kousky těsta k pletení pečiva, nikoliv kousky housek :)
    omlouvám se :) Luba

    OdpovědětVymazat
  11. To byla sice nadsázka, ale trocha moudra neuškodí.

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělé, díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  13. Myslíte, že by mohl být kvásek ze špaldové mouky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špaldový kvásek by fungovat měl, ale nikdy jsem to nezkoušela, vedu žitný a pšeničný.

      Vymazat
  14. Moc díky za tento recept. Houstičky jsou fakt famózní a jednoduché ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Zdravim velmi a dekuji za recept. Pecu housky pravidelne z drozdi ze spaldove mouky /pul hladka a pul celozrno/. Zkusila jsem tedy stejnou kombinaci i podle Vaseho receptu z kvasku. Povedly se pekne, ale vsechny do jedne mi popraskaly. Nevite, cim by to mohlo byt? Premyslela jsem, zda jsem nenechala malo vykynout, ale kynuly 2.5 hodiny a hodinu na plechu. Dekuji za odpoved! Andrea

    OdpovědětVymazat
  16. Zdravím, dneska jsem pekla a jsou úžasné, děkuji za recept :) těsto sice Kynulo přes noc v chládku, ale i tak jsou super!!

    OdpovědětVymazat
  17. Zkousim to potreti ale jak hnetu testo, tak pored vic a vic tuhne. Delam neco spatne?

    OdpovědětVymazat
  18. Tak poprvé jsem zažila naprosté kváskové fiasko. Mám žitný i pšeničný, oba ve formě, peču chleba, buchty, pizzu, jen housky jsem ještě nezkoušela, ty jsem pekla stále s droždím, tak jsem se na to vrhla. Těsto bylo velmi tuhé, musela jsem přidat víc tekutiny. A možná pak výsledné množství těsta bylo na tu trošku kvásku moc, takže hodiny plynuly - a těsto se ani nehnulo. Po sedmi hodinách jsem to vzdala, těsto znovu prohnětla, přidala droždí a upekla housky jako obvykle. Nevím, co bylo špatně.. Eva

    OdpovědětVymazat
  19. Přidávám pozitivní hodnocení housek :-) Dala jsem více celozrnné pšeničné mouky (250g) + 200g hladké bílé pšeničné + 200g hladké bílé žitné a jsou skvělé! S těstem se výtečně pracovalo, perfektně nakynulo, takže recept ukládám k oblíbeným a děkuji za něj ;-)

    OdpovědětVymazat
  20. Zalozit kvasek je trivialita max na 5 dnu.

    OdpovědětVymazat