čtvrtek 12. února 2015

Milujte svou práci nebo raději své kolegy!

V létě jsem se po 10 letech na jednom místě rozhodla změnit kolektiv, z malého na velký, ze staršího na mladý. A že to je změna! Od listopadu si zvykám na nové kolegyně a kolegy i na svou novou roli jedné z "nejstarších", ke které si ostatní chodí pro rady. Rady také dostávám. Minulý týden jsem se od svého kolegy dozvěděla, že musím milovat své klienty. Blbost, myslím, že je dobré milovat své kolegy. Tak, aby vám v práci bylo fajn a nebylo to jen místo, kam si chodíte vydělat na život. A protože já jsem já, snažím se svou náklonnost dávat najevo jídlem, které svým kolegům občas nosím. A protože je zase zajímá, jak se takové věci vaří nebo pečou, začala jsem pro ně pořádat kurzy vaření. A protože mám ráda asijskou kuchyni, první kurz vaření byl čistě asijský a dělali jsme mimo jiné salát z pomela s krevetami.



A víte co? Mám hrozně šikovné kolegyně a kolegy, co rádi jedí a všechno, včetně toho salátu, se nám hrozně povedlo. Na férovku ale přiznávám, že jsem zvolila jednoduchá a efektní jídla, která budou všem chutnat a nikoho neodradí od dalších lekcí, které zdaleka tak jednoduché nebudou.

Při přípravě salátu jsem, vycházela z tohoto receptu a nachystala pro kolegyně:

1 medové pomelo
1 avokádo
1 chilli papričku
vyloupané krevety pouze s ocásky
menší svazek koriandru
pár větviček máty
(přidat může i hrst nesolených arašídů, my jsme je do salátu nedaly)
trochu tuku, třeba kokosového oleje (v DM drogerii teď mají olej bez kokosové vůně i chuti a skvěle se na něm smaží)
sůl

a na dressing ještě:

2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce palmového cukru (z DM drogerie)
2 lžíce tamarindové pasty (dá se docela dobře sehnat tam, kde mají věci na asijskou kuchyni)

Pak už jsem jen rozdělila úkoly, jedna kolegyně oloupala pomelo a rozdělila ho na menší dílky, jiná zase avokádo a nakrájela ho na kousky, nejšikovnější kráječka nakrájela na drobno chilli papričku, další zase pokrájela bylinky. Tohle všechno jsme smíchaly v jedné míse.

Část pomela, asi 1/6, jsem odebrala a přidala do blenderu k rybí omáčce, palmovému cukru a tamarindové pastě. Vše jsem rozmixovala do hladkého dressingu. Pokud nemáte blender, podobnou službu vám udělá tyčový mixér. Dressing jsme přidaly do mísy a pořádně vše promíchaly.

Na pánvi jsem pak rozehřála kokosový olej a něm osmažila připravené krevety. Pro trochu chuti navíc, jsem je posypala citrusovou solí s yuzu. Krevety jsem naaranžovala na salát jak nejlépe to šlo a bylo to.

Něco mi říká, že to avokádo do thajského salátu, ze kterého recept vychází vlastně nepatří. Ale je tam hrozně dobré a dělá z něj docela dobře vyvážené jídlo. Zkuste to taky, třeba společně přivoláme jaro.

1 komentář:

  1. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Přidejte se k úspěšným Spojte se s více než 4 miliony investorů a obchodníků ze 170 zemí

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat